Norman Foster – Great Court, British Museum, London

Norman Foster – Great Court, British Museum, London


2000. december 6.-án adta át II. Erzsébet királynő a világ első múzeumának a British Muzeum Norman Foster (Foster and Partners) által terezett 70 m x 100m üvegtetővel  fedett belső udvarát, mint kiállító teret. A két hektáros terület ezzel Európa legnagyobb ilyen jellegű fedésű terévé vált, ezzel feltárva a 150 éves múzeum belső udvarát, melynek közepén található a világhírű olvasó terem melyet Robert Smirke építész tervezett 1854-ben. Norman Foster a megbízást egy nemzetközi tervpályázaton nyerte el, több mint 130 induló közül! A koncepció a berlini Reichstag teteje ihlette, a beruházás költsége meghaladta 100 millió fontot. Az udvar térben két irányban görbülő acélszerkezetű fedése 1999 szeptemberében kezdődött el, 3,312 üvegtáblából áll össze, melyből nincs két azonos tábla.



Funkció:                     Múzeum udvar lefedés, kiállító tér
Építész tervező:        Udvar lefedés – Norman Foster 2000. (Foster and Partners), Olvasó terem Sydney Smirke 1854-57.
Szerkezet tervező:   Büro Happold
Beruházó:                  British Museum London
Átadás:                       2000. december 6.
Kiállítás területe:       13.990 m2 amely egy 100m x 70 m belső udvar lefedéssel jött létre
Pontos cím:                Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG, Egyesült Királyság
GPS koordináta:        N 51°31′ 91″, W 0°7′ 47″
Weboldal:                   http://www.britishmuseum.org/



2000. december 6.-án adta át II. Erzsébet királynő a világ első múzeumának a British Muzeum Norman Foster (Foster and Partners) által terezett 70 m x 100m üvegtetővel  fedett belső udvarát, mint kiállító teret. A két hektáros terület ezzel Európa legnagyobb ilyen jellegű fedésű terévé vált, ezzel feltárva a 150 éves múzeum belső udvarát, melynek közepén található a világhírű olvasó terem melyet Robert Smirke építész tervezett 1854-ben. Norman Foster a megbízást egy nemzetközi tervpályázaton nyerte el, több mint 130 induló közül! A koncepció a berlini Reichstag teteje ihlette, a beruházás költsége meghaladta 100 millió fontot. Az udvar térben két irányban görbülő acélszerkezetű fedése 1999 szeptemberében kezdődött el, 3,312 üvegtáblából áll össze, melyből nincs két azonos tábla. A British Múzeum belső udvara ezzel új értelmezést kapott rengeteg funkcióval, amely egyrészt összekapcsolja az épület különböző szárnyait valamint a centrumban található olvasótermet és alatt a nagy auditórium is, miközben egyszerre képes befogadni az évente több mint 5 millió látogató nagy részét is! A beruházással a múzeum látogatók által használt területe több mint 40%-al nőtt meg! A belső udvar alatt további két szintes tér alakult ki összesen 1300 m2 kiállító térrel és egy nagy előadóval, amely szükséges és elengedhetetlen volta British Múzeum számára. A középen álló XIX. századi kupolás olvasó terem két oldalán íves lépcső vezet fel egy galéria födémre, amely összeköti a múzeum északi szárnyát a belső udvarral. A múzeum belső udvarának fantasztikus látványa sajnos a kiállítások miatt csak kevés helyről tárul a szemünk elé, legjobban a déli előcsarnok második emeleti lépcsőházából látható. A tér építészeti és fotózás tekintetében is elképesztően látványos – persze a múzeum elképesztően hatalmas kiállításain túl -, melyet ha Londonban jár, nem szabad kihagyni senkinek sem!



A projekt része volt a belső udvari homlokzat kőburkolatának teljes felújítása és cseréje is. A hullámzó teljesen amorf és egyedi önhordó acél rácsos térháló 3312 egyedülálló háromszög üveg panelből áll össze. Mindegyik más méretű és alakú, mert a tető komplex geometriai forma, ami asszimetrikus, ami abból adódik, hogy az olvasóterem nem pontosan a közepén áll az udvarban hanem 5 méterrel közelebb az északi oszlopcsarnokhoz. A tetőszerkezetet Büro Happold mérnök térben egy speciálisan erre írt számítógépes programmal méretezte. Az udvar térben két irányban görbülő acélszerkezetű fedésének építési munkáit 1999. szeptemberében kezdték el és 2000. novemberére 14 hónap alatt készült el. A kapuit a látogatók előtt 2000. december 6.-án adta át II. Erzsébet királynő jelenlétében nyitotta meg.  Az új üvegtető fogja támogatni négy mérföldre az acél. Ez ki fog terjedni a parttól 100 méter hosszú és 70 méter széles udvar lefedéséhez felhasznált acélszerkezet súlya meghaladta a 700 tonnát. A belső udvari homlokzatok felújítására több mint 2000 tonna követ használtak fel, melyből a legnagyobb kő súlya meghaladta a nyolc tonnát. Az építés során 20.000 m3 bontási anyag került eltávolításra, a szerkezet építési munkákhoz 16.000 tonna betont használtak fel, amellyel jött létre a grandiózus belső udvar lefedés, melynek alapterülete összesen 13.990 m2 a középén álló olvasóterem nélkül. A projektben részvevő építészek  Foster and Partners Project Team: (Norman Foster, Spencer de Gray, Giles Robinson, Michael Jones, Julia Abell, William Castagna, Mark Costello, Danel Goldberg, Nesa Marojevic, Peter Matcham, Filo Russo, Paul Simms, Pieter Vandendries, Oliver Wong és Diane Ziegler)
forrás: http://www.fosterandpartners.com








Galériában látható fotóimat 2017. február 13-án készítettem. 
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!