ÖAMTC Standort Erdberg, Wien

ÖAMTC Standort Erdberg, Wien


Christoph Pichler  építész által 2013-2016. között tervezett Osztrál Autóklub központi irodája a BIM -“Building Information Modeling”  tervezési rendszer minta épületeként is tekinthetjük Ausztriában. A mintegy 15 ezer négyzet méteres kilencszintes épület felülről egy kocsi felnit ábrázol, azonban az épület egy rendkívül összetett tömegű és bonyolult épület, amelyet elsők között terveztek végig a BIM technológiával. A mintegy 800 munkahelynek helyet adó épület alsó szintjei szervíz és vizsgáztató központ, alagsorában egy ügyfélszolgálati tér és shop kapott helyet egy belógatott “sárga angyal kocsival”,  A földszint és első emeleteken konferencia termek, előadók, közösségi terek kaptak helyet. A  felső szintjeit pedig öt ágban elhelyezett egyterű irodaszárnyak alkotják, a vizesblokkokkal a belső részen. A legfelső szintjén pedig stílszerűen egy helikopter leszállópálya is helyet kapott. Az épület belső átriumos közlekedési rendszere egy kicsit a “Guggenheim Múzeum újragondolása”… A felülnézetben a felni abroncsát alkotó acélszerkezetű  “kulissza fal nem csak egyszerű építészeti geg, hanem a kilencszintes épület irodaszárnyainak menekülő lépcsőit magában foglaló szerkezet is egyben.Funkció:                    Osztrák Autóklub Szervíz és Központi Irodaház
Építész tervező:        Christoph Pichler – Pichler & Trapumann Architekten Zt Gmbh.
Beruházó:                 ÖAMTC Osztrák Autóklub
Átadás:                      2017. március 17.
Épület alapterülete:  15.000 m2 amely 800 fő részére biztosít munkahelyet
Pontos cím:               Wien Erdberg, Baumgasse 129., A-1030
GPS koordináta:        N 48°18′ 92″, E 16°41′ 17″
Weboldal:                  https://www.oeamtc.at/


Christoph Pichler  építész által 2013-2016. között tervezett Osztrál Autóklub központi irodája a BIM -“Building Information Modeling”  tervezési rendszer minta épületeként is tekinthetjük Ausztriában. A mintegy 15 ezer négyzet méteres kilencszintes épület felülről egy kocsi felnit ábrázol, azonban az épület egy rendkívül összetett tömegű és bonyolult épület, amelyet elsők között terveztek végig a BIM technológiával. A mintegy 800 munkahelynek helyet adó épület alsó szintjei szervíz és vizsgáztató központ, alagsorában egy ügyfélszolgálati tér és shop kapott helyet egy belógatott “sárga angyal kocsival”,  A földszint és első emeleteken konferencia termek, előadók, közösségi terek kaptak helyet. A  felső szintejeit pedig 5 ágban elhelyezett egyterű irodaszárnyak alkotják, a vizesblokkokkal a belső részen. A legfelső szintjén pedig stílszerűen egy helikopter leszállópálya is helyet kapott. Az épület belső átriumos közlekedési rendszere egy kicsit Frank Lloyd Wright New Yorki  “Guggenheim Múzeum modern formában való újragondolásának” tűnt… A felülnézetben a felni abroncsát alkotó acélszerkezetű  “kulissza fal nem csak egyszerű építészeti geg, hanem a kilencszintes épület irodaszárnyainak menekülő lépcsőit magában foglaló szerkezet is egyben.

Az épület tervezése 2013-2015. között zajlott a látványtervekhez képesti modell valóságban történő 3D-s teljes megmodellezésével, amely nem csak az építészet hanem a legtöbb szakági tervezésre is kiterjedt. Az épületet a Magyar BIM Szövetség tanulmányútján, látogathattam meg, melyet a “Building Information Modeling” (BIM) témakörben szerveztek Bécsi megvalósult épületek megtekintésére. Az épület bejáráson a tervezőiroda – Pichler & Trapumann Architekten Zt Gmbh. részéről Barbara Jarmaczki és Erich Kotroczo vezetett körbe minket és tartott lenyűgöző előadást számunkra. Köszönet a szervezőknek és a vendéglátóknak egyaránt! Az épület rendkívül modern, melynek belsőben uralkodó a fehér szín és az íves felületek nagyon szépen végig gondoltak és jól kivitelezettek lettek.

forrás: BIM előadás, és a Tervezők weboldala: http://www.pxt.at/projects/592-oeamtc-zentrale


Galériában látható fotóimat 2017. június 19-én készítettem a Magyar BIM Szövetség tanulmányútján, melyet a “Building Information Modeling” (BIM) témakörben szerveztek Bécsi megvalósult épületek megtekintésére.
Az épület bejáráson a tervezőiroda – Pichler & Trapumann Architekten Zt Gmbh. részéről Barbara Jarmaczki és Erich Kotroczo
vezetett körbe minket és tartott lenyűgöző előadást számunkra. Köszönet a szervezőknek és a vendéglátóknak egyaránt!
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!