Theater Tuschinski, Amszterdam

Theater Tuschinski, Amszterdam


A színház Abraham Tuschinski megbízásából   épült és nyílt meg 1921. október 28-án. Az épületet a holland Hijman Louis de Jong építész tervezte. Tuschinski színház egyszerre több stílusban épült, köztük Amsterdam School, Art Nouveau és Art Deco. Az épület Hollanadia és talán egész Európa legszebb mozija!. Az épületet 2011-2014 között újították fel, amely a holland főváros lakóinak és az idelátogató turisták nagy kedvence lett! A szomszédos Pathe de Munt tizenhárom termes mozival együtt mindösszesen tizenkilenc teremben 3.850 ülőhely található. A két mozi ad helyet a teljes Holland mozi forgalom mintegy 10% -ának!Funkció:                       Színház, Mozi
Építész tervező:           Hijman Louis de Jong
Megrendelő:                 Abraham Tuschinski Icek
Átadás:                         1921. október 28.
Építési költség:            4 millió Forint
Játéktér:                       105 m x 68 m
Termek:                        6 terem
Szintszám:                   6 (4 teljes + 2 félszint)
Kapacitás:                    1.431 néző (6 teremben)
Pontos cím:                 Reguliersbreestraat 26, 1017 CN Amsterdam, Hollandia
GPS koordináta:          N 52° 36′ 36″, E 4° 50′ 15″A színház Abraham Tuschinski megbízásából   épült és nyílt meg 1921. október 28-án. Az épületet a holland Hijman Louis de Jong építész tervezte. Tuschinski színház több stílusban épült, köztük Amsterdam School , Art Nouveau és Art Deco. Az épület Hollandia és talán egész Európa legszebb mozija! Az eredeti építési költségek az építési mintegy négymillió forintot. A gazdagon díszített homlokzata a feltűnő és egyedi építészeti stílusa mázas cserép és kerámia szobrok, itt és díszített kovácsoltvas díszek és fények írta Barend Jordens. A keleti-szerű építészeti homlokzati volt reklámfunkcióját feltűnően tornyok: ez volt a célja, hogy vezesse a közönség egy illuzórikus világban, ahol a buja belső szolgált megfelelő környezetet a közvetlenül kísért film szerv és színházi zenekar megmutatta filmfelvételek és varieté előadások. Nem csak építészeti és dekorációs területen, a színház nagyon különleges volt. Az elektromos telepítés megelőzte korát, és a forradalmi fűtő- és szellőzőrendszer, a hőmérsékletet tartottuk ugyanazon a színházban minden telephelyen. Tervezésekor a vetítés stand elfelejtette a nagy szobában. Az első esetben, azt előre a paraván mögül. Csak mivel január 1922 van egy vetítés stand legtetején a harmadik emeleten. A vetítés zajlik ez alatt egy extrém ferde szögben, ami torz képet (vagy zárókő trapéz alakú), amely nem egészen éles a tetején (ez elsősorban a feliratok). Annak ellenére, hogy a maszkolási a fekete szövet (ami a veszteség egy részét a kép) rendszeresen látható a ferde oldalai a képet. A második világháború az Tuschinski Színház német után kezet egy idegen lógott a holland és a brit zászlót a homlokzat 31 augusztus 1940, mert a születésnapja Queen Wilhelmina. A név Tuschinski volt a homlokzat vették november 1-jén 1940 és helyébe a “Tivoli”, és még mindig csak akkor jelenik meg a német produkció. Július 29-én 1945-ben a nevét Tuschinski Színház került vissza a homlokzaton. 1998-2002 között volt jelentős helyreállítási helyszínen, először a külső, majd a belső. A kiindulási pont a radikális és költséges helyreállítás volt a mozi, mint kiderült idején Ábrahám Tuschinski. A mozi, amely két épületrészben kapott helyet, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Az épületet 2011-2014 között újították fel, amely a holland főváros lakóinak és az idelátogató turisták nagy kedvence lett! A szomszédos Pathe de Munt van egy másik tizenhárom termes mozi, amellyel együtt mindösszesen tizenkilenc teremben 3.850 ülőhely található. A két mozi aPathe Arena Amsterdam kezelésében ad helyet a teljes Holland mozi forgalom mintegy 10% -ának!

A főbejárat Reguliersbreestraat 26-28 szám alatt található, az előcsarnok mennyezetének opeionja változtatható színben varázsolja el a teret, ebben az épületszárnyban három terem található:

  • 1. terem – “nagyteremben” – 735 ülőhely, elosztva három emeleten. Az 1. és 2. erkély nem az összes előadások használatban.
  • Szoba 2 – emeleti – 191 ülőhely
  • Galéria 3 – hátsó – 130 ülőhely

A Reguliersbreestraat 34 egy második bejárati előcsarnok, büfé és előcsarnok eredetileg ismert Pathé Arthouse (korábbi Nöggerath -bioscoop), három teremmel:

  • 4. terem – földszint – 135 fős
  • 5. terem – emeleti – 105 ülőhely
  • 6-. terem – emelet – 135 fős

Az épületet 2011-2014 között újították fel, amely a holland főváros lakóinak és az idelátogató turisták nagy kedvence lett! A szomszédos Pathe de Munt van egy másik tizenhárom termes mozi, amellyel együtt mindösszesen tizenkilenc teremben 3.850 ülőhely található. A két mozi aPathe Arena Amsterdam kezelésében ad helyet a teljes Holland mozi forgalom mintegy 10% -ának!Galériában látható fotóimat 2016. április 1-én készítettem. 
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!