Ludwig Mies van der Rohe – Tugendhat Villa, Brno

Ludwig Mies van der Rohe – Tugendhat Villa, Brno


Ludwig Mies van der Rohe leghíresebb európai épülete, az 1928-30 között emelt Tugendhat-villa. A modern építészet legendás német mesterének a csehországi Brnóban álló villája egyben az egyik utolsó háza is a kontinensen. A villa a brnói textilgyáros, Fritz Tugendhat és neje Greta Tugendhat számára épült.  A világháború alatt az épület komoly károkat szenvedett, de 2012-re teljesen felújították, azóta látogatóható. 2001-ben UNESCO világörökségi címet kapott. Az újkori történelemben is fontos szerephez jutott a jeles épület, 1992–ben itt folytattak megbeszéléseket a csehszlovák állam kettészakadásáról. Az épületet 2010-2012 között teljesen felújították az épületet, amely azóta látogatható.



Funkció:                     Lakóház, villa
Építész tervező:        Ludwig Mies van der Rohe (1886. március 27. Aachen – 1969. augusztus 17., Chicago, Illinois, USA)
Beruházó:                  Greta és Fritz Tugendhat
Tervezés éve:            1928-1930.
Átadás éve:                1930. (2001-ben UNESCO világörökségi címet kapott)
Felújítás éve:             2010-2012.
Beruházás értéke:   cc 7 millió euró (átszámítva több mint kétmilliárd forint)
Pontos cím:                Černopolní 45, 613 00 Brno, Csehország
GPS koordináta:        N 49°12′ 26″, W 16°36′ 58″
Weboldal:                   http://www.tugendhat.eu/en/



A Tugendhat Villa a XX. század egyik legmeghatározóbb lakóépülete. A modern épület eredetileg Fritz Tugendhat brnói textil gyáros megrendelésére épült. A tervek elkészítésére a kor egyik kiemelkedő építészét, Ludwig Mies van der Rohet kérték fel 1928-ban. Az épület, amelyben találkozik a szakértelem és a kifinomultság, viszonylag gyorsan, 1930 őszére készült el. Az elkészült villán jól érezhetők Frank Lloyd Wright környezettel kapcsolatos alapelvei és Le Corbusier építészeti újításai, melyek mind nagy hatással voltak az építészre. Az épület kiválóan tükrözi a modernizmus alapelveit, és alkalmazza a legkorszerűbb szerkezeti és technológiai megoldásokat. Az épület terheit kereszt profilú acélváz hordozza, amely lehetővé teszi nagy összefüggő terek kialakítását, és a homlokzat szabad formálását. A nappali-étkező egybefüggő terét rövid falszakaszokkal osztja fel, meghagyva az egységet. A tervezésnél fontos szempont volt a környezettel való viszony, hiszen minden szobából elérhető a terasz, a nappali hatalmas üvegfalain keresztül szinte a kertben érezhetjük magunkat.  A tervező a kor modern építéstechnológiája által felkínált legkorszerűbb építőanyagokat és szerkezeti megoldásokat alkalmazta, mesteri szakértelemmel és kifinomultsággal. A horizontális tömegű villaépület födémeit acélváz hordja, a nappali a kilátás felé padlótól plafonig érő hatalmas üvegfalakkal egyesül a kerttel – igazi technikai bravúr, hogy e hatalmas üvegtáblák közül minden második egy gombnyomásra eltűnik a padló alatt (!). Az épület bútorzatát is Mies van der Rohe tervezte, s már akkor klímaberendezést alkalmazott a fűtéshez, amely egyúttal az épület nyári hűtését is biztosította. 1929-ben gyors tempóban kezdték meg a villa építését, október végén készen állt az acélváz, 1930 nyarán megvalósultak a belső munkálatok és már az esztendő végén beköltözhetett a család.

A Fritz Tugendhat textilgyáros és felesége, Grete tulajdonát képező családi ház sokat megélt a történelem során. Lakóépületként csupán 8 évig funkcionált a villa – amíg a megrendelő Tugendhat család menekülésre nem kényszerült a háború elől.  A család 1938-ban Svájcba, majd Venezuelába emigrált.  Később többek közt a brnói Gestapo hadiszállása volt, rehabilitációs központ és balettintézet is működött benne. Házukat a második világháború után sportiskolaként használták, később egy gyermekkórház rehabilitációs központjaként is működött. A rendszerváltás idején az épület tulajdonjogát még ’69-ben átvállaló brnoi önkormányzat saját, hivatalos vendégházaként használta. Vladimír Meciar és Václav Klaus itt, Tugendhaték ebédlőasztalánál ülve írta alá a csehszlovák államszövetség felbomlásával kapcsolatos megállapodásokat 1992-ben. Két évre rá az épület a Városi Képtár kezelésébe került. Ez már arra mutatott, hogy érzékelték a villa értékét, és a még kihasználatlan turisztikai lehetőségeket – a nyilvánosság számára ekkor nyitották meg először az épületet. 1995-ben a Tugendhat-villát nemzeti kulturális műemlékké, majd hat évvel később, 2001-ben UNESCO Világörökséggé nyilvánították.



A Tugendhat-villa a múlt század elejének legmodernebb anyagainak és egy nagyívű elgondolásnak a végeredménye, az alacsony, nagy alapterületű épület krómozott acélvázas szerkezetébe a padlótól mennyezetig érő üvegtáblákat ágyaztak, így szinte benne él a körülvevő parkban, természetben. Magát a bútorzatot is Rohe tervezte, korszakalkotó módon klímaberendezés is beépítésre került a nyári hűtést biztosítva. A széleskörű szakmai idegenvezetés bemutatja a maga korában világszínvonalú technikai vívmányokkal felszerelt impozáns épület egészét, de a bővített nyitva tartással működő komplexum időszaki kiállításoknak, filmvetítéseknek, komolyzenei előadásoknak, szakmai konferenciáknak is helyet biztosít.  A műemlék történelmi és építészeti értékeinek megőrzése érdekében a helyi önkormányzat nemzetközi szakértői tanácsot állított fel, mely a munka beindítása előtt hónapokon át kutatott eredeti tervrajzok és fényképek után. A felújítást Miroslav Ambroz művészettörténész kutatási munkái előzték meg, annak érdekében, hogy Ludwig Mies van der Rohet híres, “Less is more” tervezői felfogása és az alkalmazott építészeti megoldások a nagyon aprólékos részletekben mutatnak igazi különlegességeket, melyek elhanyagolása az épület kárára válhattak volna. Ezt követően 2010  és 2012 között pedig az örökösök nyomására az erősen korrodálódó épület teljes felújítását végzi el a brnói városi önkormányzat.  A két évig tartó felújítás költsége kb. hétmillió euró, átszámítva több mint kétmilliárd forint volt. A beruházás azonban a régi fényébe állította vissza az épületet, a felújítás során a bútorzatot is az eredeti 1930-as állapotnak megfelelően gyártatták újra. Az épület 2012-ben elkészült rekonstrukciója után napjainkban megtekinthetővé vált – a hatalmas érdeklődés miatt csak hónapokkal a látogatás előtt lefoglalt időpontban lehet bejutni, ennek híján csak a kert tekinthető meg, illetve az alagsori szinten egy kiállítás (és könyvesbolt).  Az emeleti belső tereket azonban csak előzetes bejelentkezés alapján lehet látogatni, mert az impozáns teret rendezvényekre is bérbe adják, és ilyenkor a látogató előtt az zárva marad. Látogatás előtt az alábbi linken érdemes időpontot foglalni: http://rezervace.spilberk.cz/list






A galériában látható fotóimat építészirodánk csehországi szakmai kirándulása során 2016. június 16-án készítettem. 
Copyright © ifj. Lőrincz Ferenc – Minden jog fenntartva! All rights reserved!